Belangrijke Nederlandse uitvindingen die we allemaal gebruiken
Er zijn door de jaren heen in Nederland heel wat belangrijke uitvindingen gerealiseerd. Elke dag opnieuw maken we gebruik van verschillende producten of diensten die in eigen land zijn ontwikkeld of door landgenoten zijn bedacht. Nederlandse uitvindingen zitten op meer plekken dan je denkt. Ben jij ook benieuwd naar enkele belangrijke uitvindingen die op Nederlands grondgebied zijn ontstaan? Ontdek dan zeker het overzichtje hier op deze pagina!
1.) De microscoop
We maken een behoorlijke sprong terug in de tijd, naar het jaar 1595. Het was toen dat Antoni van Leeuwenhoek de microscoop uitvond. Dit is extra opvallend omdat Antoni eigenlijk helemaal geen uitvinder was. Voordat hij uit groeide tot de grondlegger van de microbiologie was hij dan ook een lakenkoopman die een opleiding had genoten als kassier en boekhouder. Uiteindelijk haalde hij helemaal geen voldoening uit zijn werk waardoor hij er voor koos om het over een andere boeg te gooien. In de avonduren leerde hij zichzelf dan ook glasblazen, slijpen en polijsten. Uiteindelijk zouden deze vaardigheden aan de basis komen te liggen van de uitvinding van de lenzen die hij zou ontwikkelen. De lenzen worden achter elkaar geplaatst en kunnen op die manier dienst doen als loep. De microscoop, een Nederlandse uitvinding.
2.) De effectenbeurs
Beleggen is tegenwoordig ongelofelijk populair. De populariteit van beleggen was wellicht nooit geweest wat het tegenwoordig is zonder ons Nederlanders. Het ontstaat van de effectenbeurs in het jaar 1602 is echter niet toe te schrijven aan een individu, maar wel aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Het eerste beursgebouw opende in het jaar 1602 de deuren in Amsterdam en maakte het mogelijk om te handelen in zogenaamde VOC aandelen. De eerste beurs ter wereld, gewoon in Nederland.
Even tussendoor..
Zelf bezig met een nieuwe idee en wil je dit omzetten naar een echte innovatie? Het onderstaande boek helpt je met de stappen die je moet zetten. Bestel het boek nu op bol.com
3.) Flitspalen zijn een Nederlandse Uitvinding
Niet bepaald de meest populaire Nederlandse uitvinding, maar wel één die in Nederland is gebeurd. Het was de Nederlandse rallyrijder Maus Gatsonides die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van ’s werelds eerste flitspaal.
Het eerste model was uiteraard erg eenvoudig en bestond dan ook uitsluitend uit twee rubberen slangetjes die op de weg werden geplaatst. Wanneer het eerste slangetje werd geraakt ging er een chronometer van start. De meter stopte uiteindelijk wanneer de auto het tweede slangetje raakte. De tijd tussen de beide slangetjes bepaalde de snelheid die de auto reed. Dit principe zien we nog steeds terug bij trajectcontroles.
4.) Het cassettebandje
Inmiddels is het cassettebandje reeds lange tijd naar de achtergrond verdrongen door moderne media, maar toch was het in het verleden een bijzonder belangrijke uitvinding. Het cassettebandje werd ontwikkeld door Philips, in Nederland. Ondanks het feit dat het gebruiksgemak van de cassette inmiddels best een beetje is achterhaald hebben we er met z’n allen toch jarenlang plezier van ondervonden.
5.) De compact disc
Niet alleen het cassettebandje was een Nederlandse uitvinding. Dat geldt ook voor de compact disk of CD. De eerste CD werd op 17 augustus 1982 gemaakt en was een album van de populaire muziekgroep ABBA. De eerste CD met een Nederlandse artiest was deze van Doe Maar en had de titel ‘4us’.
6.) Bluetooth
Maak jij ook netjes in de auto gebruik van bluetooth wanneer je met iemand moet bellen? En gebruik je tijdens het lopen bijvoorbeeld ook draadloze oortjes? Ook bluetooth is een uitvinding van Nederlandse bodem.
Het was het bedrijf Ericsson die in het jaar 1994 op zoek ging naar een voordelige mogelijkheid om door middel van een radioverbinding communicatie tot stand te kunnen brengen tussen mobiele telefoons enerzijds en andere apparaten anderzijds. Het was uiteindelijk de Nederlander Jaap Haartsen, in die tijd werkzaam voor Ericsson in Emmen die in die opzet is geslaagd. Bluetooth is een van de klassieke innovatie voorbeelden.
7.) WiFi is een één van de bekendste Nederlandse uitvindingen
Niet alleen bluetooth is een Nederlandse uitvinding, dat geldt ook voor het draadloos internet waar we tegenwoordig met z’n allen gebruik van maken. Het was Victor Hayes die de basis heeft gelegd voor de technologie die we vandaag kennen als WiFi. De basis voor deze hedendaagse standaard werd gelegd in het jaar 1997. Opmerkelijk, de hele wereld spreekt WiFi uit als ‘waifi’ met uitzondering van drie landen. In Nederland, België en Frankrijk wordt deze technologie dan ook uitgesproken als ‘wiefie’.
8.) De brandslang
De brandslang zoals we deze tegenwoordig kennen en dus kan worden opgerold, is eigenlijk ontstaan in het jaar 1673. Het was Jan van der Heyden, een architectonisch landschapsschilder die samen met zijn broer Nicolaas de basis heeft gelegd voor niet alleen de oprolbare brandslang, maar ook het brandweersysteem. Beide broers zorgden voor een opwaardering van de brandweerpomp die in elke wijk van Amsterdam was terug te vinden en ontwikkelden ook een speciale aanjager voor het oppompen van het water. Uiteindelijk zou Jan van der Heyden ook (weinig verrassend) de eerste generaal badmeester van Nederland worden.
Nederlandse uitvindingen zijn tot op de dag van vandaag relevant. Heb jij meer voorbeelden van Nederlandse Uitvindingen? Laat het weten in een reactie.