Amsterdam, de derde startup-stad van Europa

Het aantal startups in Nederland en dan in het bijzonder in onze hoofdstad Amsterdam heeft de voorbije jaren een stevige groei doorgemaakt. Deze groei heeft er onder meer voor gezorgd dat ze er in is geslaagd om wereldsteden als Parijs en Berlijn in te halen als startup-stad.

Op moment van schrijven is Amsterdam daardoor uitgegroeid tot de derde startup-stad van Europa. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst die werd gepubliceerd door het Amerikaanse adviesbureau Startup Genome. De stijging in de ranglijst heeft onze hoofdstad onder meer te danken aan Adyen en Picnic samen met de aanwezigheid van de Europese hoofdkantoren van verschillende multinationals.

Stevige opmars als startup-stad

Sinds jaar en dag kan er worden gesteld dat het Amerikaanse Silicon Valley de onbetwiste koning is van de startups. Dit gezegd hebbende hoeven ondernemers het absoluut niet zo ver te gaan zoeken, in tegendeel.

Amsterdam is al een tijdje aan een behoorlijke opmars bezig en ziet die inspanningen nu beloond worden. In het Global Startup Ecosystem-rapport dat elk jaar door wordt gepubliceerd plaatst het adviesbureau Amsterdam dan ook boven andere absolute wereldsteden zoals Berlijn en Parijs. Alleen Londen en Stockholm zijn Europese steden die het nog beter doen in Europa. Zij behalen nog betere cijfers op het gebied van venture capital, kennis en talent.

Een stijging naar plaats 12 in de wereldranglijst van start-up steden

Op wereldwijd niveau maakt Amsterdam een stijging van de vijftiende naar de twaalfde plaats. Dit is in het bijzonder te wijten aan het feit dat ze de maximale score heeft gekregen voor het ‘Connectedness’ onderdeel. Dit is het gevolg van de uitstekende (logistieke en sociale) verbindingen waar Amsterdam over beschikt met de rest van de wereld. Deze stijging is eveneens te danken aan de succesvolle IPO van de inmiddels wereldwijd bekende betaaldienst Adyen.

De IPO van Adyen vond plaats in het jaar 2018. Het bedrijf sloot haar eerste beursdag af met een spectaculaire waardering van zomaar even 13 miljard euro. Inmiddels staat de teller voor dit bedrijf op 39 miljard euro.

Verovering van de internationale markt

Verschillende steden in de wereld staan er om bekend zich in sneltempo te manifesteren op de internationale markt. Bekende voorbeelden van zo’n steden zijn Tel Aviv en Stockholm. Ook in Amsterdam slagen startups er evenwel in om zich snel door te kunnen zetten op de internationale markt.

Daarnaast kan er worden geconcludeerd dat Amsterdam ook op het gebied van AgTech (landbouw-technologie) en New Food aardig mee kan. Voorbeelden van bedrijven die actief zijn binnen deze sectoren zijn uiteraard Connecterra en Picnic. Bovendien was er ook de overname van de Vegetarische Slager die we niet uit het oog mogen verliezen. Er is echter nog heel wat meer. Ook op het gebied van Life Sciences is Amsterdam er in geslaagd helemaal bovenaan de lijst mee te draaien. Dit is uiteraard niet in het minst te wijten aan het succes van startups zoals met name Aidence en AM-Pharma.

Even tussendoor..

Bezig met een eigen startup? Dan mag het boek ‘Van idee naar start-up’ niet ontbreken. Handige tips en aanpakken om van een idee een succesvolle startup te maken. Bestel het boek nu op bol.com.

Bestel het boek nu op Bol.com

De 30 procent regeling

Eén van de belangrijkste voordelen waar startups in Amsterdam van kunnen genieten is de toegang tot een brede waaier aan potentiële corporate klanten.

Enkel en alleen in onze Nederlandse hoofdstad hebben maar liefst 200 multinationals hun Europese hoofdkwartier. Onder hen enkele gerenommeerde namen zoals bijvoorbeeld Tesla, Netflix, Uber en natuurlijk ook Salesforce. De zogenaamde 30 procent-regeling welke in Amsterdam van kracht is zorgt er hoe dan ook voor dat de toegang tot talent kan rekenen op een meer dan behoorlijke ondersteuning.

Op welke vlakken kan het nog beter?

Het spreekt voor zich dat Amsterdam de ambitie moet koesteren om in de toekomst een nog hogere positie te kunnen innemen als startup-stad. Om dit te kunnen realiseren zal het wel rekening moeten houden met de verschillende verbeterpunten die van kracht zijn.

Eén van de pijnpunten heeft betrekking tot het gebied van de patenten. Op dit vlak bungelt Amsterdam helemaal onderaan de ranglijst. Dat is opvallend, maar dat geldt ook voor sommige andere namen die hier aangetroffen kunnen worden. Amsterdam wordt hier namelijk vergezeld door de Amerikaanse grootsteden New York en Washington D.C. Dit geeft aan dat ondernemers zich in deze verschillende steden in het bijzonder richten op businessmodellen en dus veel minder (te weinig?) op intellectueel eigendom.

Niet alleen het gebied van de patenten is een pijnpunt waar ruimte is voor aanzienlijke verbetering. Dit geldt eveneens voor de hoogte van de Serie A-investeringen. De zogenaamde mediane Serie A-ronde in het jaar 2019 bedroeg 2,4 miljoen dollar. Dat is ruim 10 procent onder het wereldwijde gemiddelde. Ook op vlak van succesvolle exits doet Amsterdam aanzienlijk minder goed in vergelijking met de nummer twee op de lijst, Stockholm.

Het gevaar van Covid-19 voor startup-stad Amsterdam

De progressie die Amsterdam heeft gemaakt als startup-stad is wonderbaarlijk. Echter is het jaar 2020 op heel wat verschillende gebieden een gevaarlijk jaar. Het is dan ook vooral noodzakelijk dat Amsterdam de gemaakte vorderingen niet laat wegvagen door de Coronacrisis. In een persbericht dat de wereld werd ingestuurd door de startup-prins Constantijn van Technleap.nl stond bijvoorbeeld onder meer het volgende te lezen:

“Tech heeft er voor gezorgd dat we konden blijven draaien toen de hele wereld door toedoen van het Coronavirus tot stilstand kwam. Tech heeft er niet alleen voor gezorgd dat we thuis konden werken of onderwijs konden blijven volgen, daarnaast heeft ze ook het laten bezorgen van boodschappen mogelijk gemaakt voor de meest kwetsbare groepen van onze bevolking. Ook de snelle productie van medische producten wanneer dat nodig was werd op deze manier gerealiseerd. Deze flexibiliteit en innovatiekracht hebben we misschien in de gegeven omstandigheden nog wel het hardst van allemaal nodig.”

Het gevaar van de Coronacrisis is behoorlijk omvangrijk en brengt menig aantal potentiële risico’s met zich mee. Voor startups geldt dat ze niet alleen moeten opboksen tegen een wegvallende omzet, daarnaast trekken ook investeerders zich massaal terug.

Voor maar liefst 40 procent van de startups geldt dat ze binnen de termijn van slechts drie maanden nieuw kapitaal moeten zien aan te boren. Slaagt men daar niet in? Dan is er vaak weinig toekomstperspectief meer. Dit is iets wat zeker haar rol gaat spelen in de (nabije) toekomst.