5 Innovaties in de Autobranche die snel hun intrede doen

De automobiel sector stond jarenlang gekend voor stagnering. Niet wat modellen of incrementele innovaties, maar wel op vlak van radicale innovaties. Verwacht wordt dat daar de komende jaren definitief verandering in zal komen. Wij zochten alvast vijf innovaties in de autobranche die waarschijnlijk de markt volledig zullen ‘disrupten’.

Innovaties in autobranche: zelfrijdende auto’s

Zelf rijdende wagens, het belooft de toekomst te worden. In tijden waar veiligheid en comfort steeds belangrijker worden, hoeft dat dan ook niet te verbazen. Menselijke reflexen zullen het nooit kunnen opnemen tegenover machinale remtijden en uitwijktrajecten. Google experimenteert al langer met zelfrijdende auto’s en ook andere producenten zoals Tesla springen op de kar. Op korte termijn lijken halfautomatische systemen het pleit te beslechten, maar in een niet al te verre toekomst zullen ook zelfrijdende auto’s hun introductie maken. In de tussentijd moeten beleidsmakers wel nog enkele praktische vragen oplossen: zowel de juridische wereld als de verzekeringswereld zitten dan ook met de handen in het haar, hoe zullen zij omgaan met deze (r)evolutie?

Duurzame auto’s

Bewustwording heeft ervoor gezorgd dat duurzaamheid ‘hot’ is en ook autobouwers spelen hier op in. Elektrische wagens zijn intussen al ingeburgerd, maar steeds meer fabrikanten lijken ook op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen op basis van zonnepanelen of via de zogenaamde waterstofmotor. De Belgische Punch 2 toonde bijvoorbeeld aan dat snelheden tot 120 km/u zeker geen utopie hoeven te zijn voor zonnepaneelwagens. Anderzijds moet het gezegd worden: die wagen ziet er (nog) niet uit en zal nog niet meteen zijn definitieve intrede doen op de commerciële markt. Vooral de auto’s met een waterstofmotor blijken op dat vlak een snellere toekomst bekoren te zijn. Duurzame innovatie is een van innovaties in de autobranche waar flink op ingezet wordt door fabrikanten

Tire Pressure Monitoring System

Toegegeven: TPMS is eerder een evolutie dan een revolutie, maar toch hoort het een plaatsje te krijgen in dit lijstje. Dit bandenspanningscontrolesysteem moet, met name tijdens het rijden, voor een verhoogde veiligheid zorgen. Het systeem werd al in 1986 voor het eerst geïntroduceerd, maar wordt steeds verder verfijnd. Zo kunnen deze systemen intussen exact aangeven welk wiel een probleem vertoont. Sommige fabrikanten gaan ook op zoek naar systemen die automatisch ingrijpen om de veiligheid te verhogen. Uitgebreide uitleg over hoe TPMS werkt kan je vinden op de site van Wheelpoint.

Fijnstofsensoren

Prodrive Technology, het Brabants bedrijf dat eerder een draadloos laadsysteem op de markt bracht, komt nu met een fijnstofsensor. Deze ontwikkeling is zelfs genomineerd voor de automotive innovation award. Deze sensor meet zowel in als buiten de auto de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Dergelijk fijnstof heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid en wordt tot op heden gewoon via de airconditioning in de wagen geblazen. Op korte termijn, verwacht wordt medio 2018, zal het systeem in staat moeten zijn om de airco automatisch uit te schakelen bij gevaarlijke hoeveelheden. Op langere termijn zal het systeem ook automatisch tot filtering overgaan. Innovaties in de autobranche gaan steeds verder omtrent duurzaamheid.

Communicatiesystemen

Deze evolutie hoort eigenlijk samen met die van de zelfrijdende wagens. De ultieme doelstelling is om alle wagens in het verkeer met elkaar te laten communiceren. Zo kan niet alleen de meest efficiënte weg gekozen worden, maar worden auto’s ook op voorhand verwittigd van eventuele opstoppingen en ongevallen. Automatisch ingrijpen is nog toekomstmuziek, maar de technologie ontwikkelt zich wel erg snel. Vooral praktische bekommernissen (het systeem zou enkel slaagkans hebben als alle wagens ermee uitgerust zijn), staat de implementatie momenteel nog in de weg.

Conclusie over Innovaties in de autobranche

Het moge duidelijk zijn: de komende jaren zal er een en ander wijzigen in autoland. De sector evolueert sneller dan ooit tevoren en waarschijnlijk zal de ene na de andere innovatie zijn intrede doen. Echter heeft het ook nog heel wat obstakels te overwinnen, waarbij vooral praktische moeilijkheden – met de juridische en verzekeringstechnische wereld op kop – ‘roet in het eten’ kunnen gooien.