10 Nederlandse startups die je dit jaar zeker in de gaten moet houden

Door de jaren heen, zijn er vele bekende en zeer succesvolle bedrijven opgericht in Nederland. Denk hierbij aan Travelbird, Booking.com, Catawiki en ga zo maar door. Ook dit jaar zijn er enkele Nederlandse startups die je zeker in de gaten moet houden. Welke 10 Nederlandse startups dit zijn, vertel ik je in dit artikel.

Picnic – de online supermarkt

Picnic is een online supermarkt. Het bedrijf werd in 2015 opgericht. Wat het bedrijf zo uniek maakt, is het feit dat Picnic geen fysieke winkels heeft. Het bedrijf bezorgt je boodschappen aan huis, maar verkoopt deze boodschappen niet in een supermarkt om de hoek. Picnic werkt dan ook niet hetzelfde als Albert Heijn, Jumbo en andere supermarkten, die fysieke winkels hebben en een deel van hun boodschappen tevens thuis bezorgen.

Picnic werkt direct samen met diverse voedselleveranciers. Je bestelt je boodschappen online en Picnic zorgt ervoor dat deze boodschappen bij de juiste leveranciers besteld worden. Vervolgens krijg je je boodschappen op de afgesproken dag thuis afgeleverd, altijd door een bezorger in een elektrische auto. De online supermarkt is flink aan het uitbreiden en bied de service aan in verschillende steden. PicNic is momenteel een van de bekenste Nederlandse Startups.

Welbo Robots

Welbo Robots werd opgericht in 2016 en heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van sociale robots. Deze robots worden ingezet in kantoren, maar ook op publieke plaatsen. Zo kan een robot van Welbo Robots bijvoorbeeld achter de receptie van een bedrijf zitten, om hier gasten te verwelkomen en hen een bezoekerspasje van de organisatie te geven. De robots van Welbo Robots zijn professioneel, maar ook erg sociaal. Ze moeten de processen achter de receptie van een bedrijf niet alleen innoveren, maar de bezoekers van een bedrijf of publieke plaats bovendien een warm welkom geven.

Mapiq

Mapiq heeft een uniek product ontwikkeld. Het gaat om een applicatie met slimme 3D kaart, die je helpt om slimmer te werken en het kantoor efficiënter te gebruiken. In de app kun je bijvoorbeeld zien of collega X beschikbaar is. Als dit zo is en jij loopt naar deze collega toe, past de app zich direct aan en is collega X niet meer beschikbaar. Gaan jullie samen naar een vergaderruimte die volgens de app beschikbaar is, dan is deze direct niet meer beschikbaar. Zo helpt de app zowel grote als kleine bedrijven beter met elkaar samen te werken, maar ook de kantoorruimte efficiënter te gebruiken.

Food Story

Food Story is een interessante Nederlandse startup voor de horecasector. Het bedrijf heeft namelijk een apparaat ontwikkeld dat 3D menu’s kan weergeven. Dit klinkt misschien niet zo interessant, maar het apparaat van Food Story kan zelfs alle gerechten op de kaart in 3D laten zien. Twijfel je of je de tournedos moet bestellen? Dan klik je op dit gerecht in het 3D menu en krijg je de tournedos levensecht te zien. Nu kun je beter bepalen of je dit gerecht wel of niet wil bestellen. Ook kan het apparaat laten zien welke ingrediënten in het gerecht zitten.

Plugify – de online marktplaats voor muziek

Plugify is een online marktplaats voor live muziek. Je kunt hier optredens van muzikanten bekijken, maar je kunt deze muzikanten ook direct boeken. Voor een groot optreden op een festival, maar ook voor een bruiloft of verjaardagsfeest. Op de online marktplaats vind je duurdere artiesten, maar ook kleine bandjes. Dit maakt Plugify dan ook toegankelijk voor alle soorten muziekliefhebbers, wat hun budget ook is.

Shleep

Veel mensen slapen slecht. Deze mensen kunnen sinds 2016 gebruik maken van de diensten van Shleep: een digitaal coachingbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het verbeteren van de slaap van (drukke) professionals. Word je klant van Shleep, dan krijg je toegang tot het coaching platform van het bedrijf. Hier vind je assessments om beter te leren slapen, maar ook live workshops en online webinars. Ook krijg je via de coaching app van Shleep persoonlijke begeleiding van een coach. Veel bekende bedrijven maken gebruik van de diensten van Shleep, waaronder Deloitte, Nivea en Spotify.

Somnox de slaap robot

Als je slecht slaapt, kun je ook de Somnox Smart Sleep Robot aanschaffen. Deze robot, gemaakt door alumni van de YesDelft! Incubator, meet je ademhaling en speelt hier vervolgens op in door zelf een ademhalingsritme te starten. Dit ritme ondersteunt jouw ademhaling optimaal en verbetert op deze manier je nachtrust. In 2017 won Somnox niet alleen de Philips Innovation Award met de Somnox Smart Sleep Robot, maar ook de Robotdalen Innovation Award. Ook Somnox mag zich één van de meest bekende Nederlandse Startups noemen door uitgebreide media aandacht.

Envision – zorg innovatie in actie

Envision is een bedrijf dat in 2017 opgericht werd in Delft. Het doel van het bedrijf is het ondersteunen van mensen met een visuele handicap, om hen zelfstandiger te laten leven. Je zet de app van Envision op je telefoon voor 5 euro per maand en je krijgt innovatieve ondersteuning van het bedrijf. De app van Envision kan bijvoorbeeld berichtjes lezen (in meerdere talen!), maar ook gezichten herkennen en objecten en omgevingen beschrijven. Zo helpt de app mensen met een visuele handicap op diverse vlakken in het dagelijks leven. Zorginnovatie in actie!

Quicargo

Quicargo is een online marktplaats, die je kunt gebruiken om transport te regelen voor een groot of kleiner aantal producten. Het bedrijf zoekt naar lege transportruimte in vrachtwagens en vult deze vervolgens op met de aanvragen op de online marktplaats. Quicargo richt zich voornamelijk op kleinere zendingen, maar ook voor grotere transporten kan er vaak een match gevonden worden. Er rijden namelijk ook veel lege vrachtwagens rond, bijvoorbeeld na het droppen van een lading goederen. Als deze vrachtwagens gekoppeld worden aan een klant met te vervoeren goederen, rijden de vrachtauto’s in ieder geval niet voor niets rond. Het doel van Quicargo is dan ook het verminderen van de ‘lege kilometers’.

Wonderkind

Wonderkind heeft een unieke advertentietechnologie ontwikkeld, die werkgevers helpt hun openstaande vacatures beter onder de aandacht te brengen. De advertentietechnologie van Wonderkind zorgt ervoor dat de advertenties van werkgevers niet alleen op vacaturewebsites getoond worden, maar juist op de plekken waar werknemers zijn. Op deze manier worden de advertenties van werkgevers ook getoond aan mensen die niet op zoek zijn naar een baan, maar mogelijk wel geïnteresseerd zijn in een functie.

Wonderkind is inmiddels beschikbaar in meer dan 10 talen en wordt in 25 landen gebruikt. Sinds 2016 is het bedrijf ook intern flink gegroeid. In het begin werkten er vier medewerkers bij Wonderkind, inmiddels zijn dit er 71.

Extra: Klue – Innovatie in B2B marketing

De Nederlandse start-up Klue focust zich op innovatie binnen de B2B marketing. Door slim gebruik te maken van beschikbare data worden organisaties herkent die op een website actief zijn en real-time verrijkt. Deze data wordt ingezet in slimme B2B marketing uitingen en gekoppeld met bestaande systemen. Klue is momenteel hard aan het groeien en verwelkomt maandelijks tientallen nieuwe klanten.

Nog meer Nederlandse startups met veel potentie?

Ken jij nog meer Nederlandse startups die we in de gaten moeten houden dit jaar? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!