10 fintech bedrijven die je absoluut moet leren kennen

Er is de voorbije jaren heel wat gezegd en geschreven over fintech en fintech bedrijven. In de praktijk wordt meteen duidelijk dat dit een samenstelling is van twee woorden, namelijk financial en technology.

Dit betekent dat fintech bedrijven in de praktijk financiële diensten en / of producten trachten te combineren met innovatieve technologie. Op deze manier beschikken zij over de mogelijkheid om bijvoorbeeld snel een online krediet te verstrekken aan verschillende ondernemers die behoeften hebben aan “quick capital”. Fintech bedrijven vormen in de praktijk bovendien eigenlijk een moderne aanvulling op alternatieven die worden aangeboden voor niet alleen traditionele banken, maar ook voor vermogensbeheerders en verzekeraars. Wij hebben op deze pagina alvast 10 fintech bedrijven op een rijtje gezet die je moet ontdekken!

1.) RevenYOU

RevenYOU is een fintech startup van Nederlandse bodem. Zij hebben een mobiele applicatie ontwikkeld die het voor beleggers mogelijk maakt om toegang te krijgen tot een grote hoeveelheid aan beleggingsalgoritmes. Het potentieel dat hieraan verbonden is, is ongelofelijk groot.

De startup kan dan ook rekenen op behoorlijk wat interesse van zowel investeerders als ontwikkelaars. De zogenaamde pre-ICO fase van RevenYou leverde het bedrijf een marktwaarde op van 4 miljoen euro.

2.) Fintech bedrijf Adyen

Misschien wel het absolute vlaggenschip van de Nederlandse fintech-wereld luistert naar de naam ‘Adyen’. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de introductie van een online betaalplatform welke het voor bedrijven mogelijk maakt om betalingen mee te verwerken.

Verschillende absolute wereldpartijen hebben er inmiddels reeds voor gekozen om over te stappen op deze betaaldienst. Het gaat daarbij niet uitsluitend om Facebook en Netflix, maar ook om met name Uber en Spotify. Zelfs eBay lijkt Paypal steeds vaker vaarwel te zeggen en heeft de (gedeeltelijke) overstap naar Adyen gemaakt. Inmiddels is Adyen met succes naar de beurs getrokken en lijkt het er naar uit te zien dat haar concept ook behoorlijke “toekomstproof” is.

3.) BitFury

Ondanks het feit dat de hele hype rond Bitcoin en andere cryptocurrencies een beetje is gaan liggen blijft de blockchaintechnologie ongelofelijk interessant. Bovendien heeft ze er voor gezorgd dat we als financieel bewuste mensen heel wat nieuwe mogelijkheden kunnen benutten. BitFury staat er om bekend één van ’s werelds grootste cryptominers te zijn.

Het bedrijf vond haar oorsprong in het jaar 2011 in Rusland en heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam. In de periode tussen 2015 & 2016 slaagde het bedrijf er in om door middel van haar mining activiteiten een omzet te realiseren van zomaar even 125 miljoen dollar. BitFury bewijst evenwel dat een fintech bedrijf ook terecht kan komen in zeer woelig vaarwater. De cryptomarkt is namelijk ongelofelijk volatiel waardoor er niet alleen heel wat kansen, maar ook risico’s in verscholen liggen.

4.) Ohpen

In het jaar 2009 werd het fintech bedrijf Ohpen opgericht door een voormalige medewerker van de bekende Binckbank. Het bedrijf ontwikkelde een zogenaamd B2B-cloudplatform die het voor niet alleen banken, maar ook verzekeraars mogelijk moest maken om hun rekeningen te kunnen administreren.

Grote banken werken tegenwoordig veelal nog altijd met IT-infrastructuur die behoorlijk verouderd is. Dit zorgt er voor dat het doorvoeren van aanpassingen behoorlijk wat tijd vergt. Het platform dat door Ohpen op de markt werd gebracht is eigenlijk een soort van schil die deze problematiek de wereld uit helpt. Een niet onaanzienlijk aantal banken heeft er inmiddels voor gekozen om Ohpen in haar systeem te implementeren.

5.) ZhongAn

Het Chinese ZhongAn is een online verzekeraar die zeer zwaar leunt op het principe van big data. Het gaat hierbij niet alleen om het inschatten van claims, maar ook om het uitvoeren van doelgerichte marketing.

Het bedrijf is ontstaan als een joint venture tussen Alibaba en Tencent en Ping An Insurance. In Nederland klinkt de onderneming bij veel mensen wellicht nog bekend in de oren omwille van de mislukte overnamedeal van Fortis. De drie partijen kozen er voor om samen een indrukwekkend bedrag van zomaar even 931 miljoen dollar in het platform te investeren.

6.) Funding Circle

Peer-to-peer kredietverstrekkers nemen tegenwoordig een belangrijk deel in van de financiële markt. De grootste peer-to-peer kredietverstrekker op moment van schrijven luistert naar de naam ‘Funding Circle’. Zij realiseert een omzet van zomaar even 1,5 miljard dollar op jaarbasis. Dit gezegd hebbende is bekend dat ook institutionele investeerders en banken aardig hun duitje in het zakje doen.

7.) Kreditech

Kreditech staat sinds jaar en dag bekend als één van de belangrijkste fintech bedrijven ter wereld. Op basis van big data en zelflerende algoritmes is het bedrijf in staat om consumenten leningen te verstrekken.

Het bedrijf heeft haar hoofdzetel in het Duitse Hamburg, maar is inmiddels in tientallen landen wereldwijd actief. Het gaat hierbij eveneens om potentiële groeimarkten zoals bijvoorbeeld Peru en Kazachstan. De fintech onderneming slaagde er tot dusver in om niet minder dan een slordige 355 miljoen dollar aan investeringen binnen te halen.

8.) Avant

Avant profileert zichzelf als een online marktplaats waar kredieten op kunnen worden afgesloten. Het hele proces voor wat het verstrekken van kredieten betreft wordt door deze onderneming versneld door het inzetten van niet alleen big data, maar ook allerhande algoritmes.

Dit fintech bedrijf werd opgericht in het jaar 2012 en is inmiddels stevig uit haar voegen gebarsten. Tegenwoordig heeft ze dan ook ruim 730 werknemers in dienst verspreid over twee continenten.

9.) Atom

Atom vergeleek zichzelf bij de lancering van haar product met partijen zoals Bung en Simple. Daarbij werd door één van de oprichters aangegeven dat de diensten van het bedrijf voor de financiële wereld “net zo disruptief zouden kunnen zijn als Uber”.

10.) Klarna

Last but not least is er nog het fintech bedrijf ‘Klarna’. Deze stroomlijnt net als Adyen online transacties. Klarna maakt het mogelijk voor kopers van online producten om pas te betalen op het ogenblik dat ze hun bestelling reeds hebben ontvangen. Daarnaast staat de onderneming garant voor krediet- en frauderisico’s die online ondernemers eigenlijk dagelijks lopen.