Wat is Bitcoin, cryptocurrency en Block Chain?

Cryptocurrency zoals Bitcoin, Ethereum, IOTA en Ripple heeft de financiële wereld op zijn kop gezet. Maar wat is Bitcoin eigenlijk? Dit artikel legt de werking van Bitcoin uit aan de hand van voorbeelden, filmpjes en wat de mogelijke impact is van Bitcoin op de financiële instellingen zoals we die nu kennen.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een zogenaamde cryptocurrency met onderliggende blockchain technologie. Het wordt niet gecontroleerd door een bank of een staat. In feite bestaat cryptogeld uit een stuk versleutelde code waarin de transacties worden opgeslagen. Steeds als er een transactie plaatsvindt wordt de code aangevuld of veranderd met een nieuw versleuteld blokje code. Wanneer mensen een transactie doen in Bitcoin of een andere cryptocurrency wordt deze code een stukje langer. Doordat Bitcoin waarde geeft voor mensen die een stuk van deze code ontcijferen wordt er waarde  ‘gedolven’. Om een stuk van de Bitcoin code te ontcijferen is er veel rekenkracht en tijd nodig. Met een normale computer en internetaansluiting zal je tegenwoordig niet genoeg kracht hebben om een Bitcoin te delven.

Innovatie en Bitcoin

Toen Bitcoin bekend werd bij het grote publiek werd er geroepen dat dit dé innovatie is die de financiële wereld op zijn kop zou zetten. Met Bitcoin is het mogelijk transacties te doen naar bijvoorbeeld andere mensen maar ook steeds meer webwinkels accepteren de munt. Waarom zou dit de financiële wereld op zijn kop zetten? De bitcoin is de eerste decentrale munt. Dat wil zeggen dat er geen banken of andere financiële instanties aan te pas komen om transacties te doen. Het netwerk van Bitcoin zelf is de instantie die dit doet. Deze manier van benadering van een munt is compleet nieuw en innovatief. Doordat de Bitcoin een decentrale opzet heeft bied het een alternatief voor reguliere banken. Dit is een directe aanval op hun business model. Naast dat de Bitcoin zeer goedkoop is qua transactie kosten, is de Bitcoin veilig vanwege een zeer sterke encryptie. Hieronder vind je een filmpje met in het kort antwoord op de vraag: Wat is bitcoin?

Wat is Bitcoin in nog geen 2 minuten

Impact van Bitcoin op banken

De Bitcoin biedt dus een alternatief voor reguliere banken. Maar wat is de impact van de bitcoin op deze instellingen? Uit onderzoek blijkt dat deze innovatie niet op grote schaal geadopteerd wordt door Nederlanders. Over het algemeen wordt de Bitcoin niet gezien als een alternatief voor reguliere munten zoals de Euro en de Dollar. Dit heeft met name te maken met het feit dat veel mensen niet precies weten hoe de munt werkt. Doordat de massa de munt op dit moment niet adopteert zal de impact op de bankenwereld niet heel groot zijn.

Toekomst van Bitcoin

Cryptocurrency staat niet stil. Zo is onlangs de gulden onlangs weer gelanceerd als cryptocurrency. Een mooie vergelijking kun je trekken met de opkomst van kerosine en paraffine in de 19e eeuw. Voordat deze nieuwe producten op de markt kwamen werden huizen verwarmd met hout of walvisolie. Echter bleek dat deze nieuwe producten beter en langer mee gingen. Dit kun je vergelijken met het huidige bancaire systeem. De crisis heeft laten zien dat dit systeem niet geheel waterdicht is en ook onderhevig is aan hebberigheid van individuen. Met cryptocurrency is dit niet meer mogelijk omdat er geen ‘marges’ zijn die gepakt kunnen worden op transacties. Echter heeft de Bitcoin nog veel stappen te ondergaan. Denk aan regulering, belastingen en algehele acceptatie van deze innovatie voordat het een echt succes is.

Bitcoin kopen

Naast dat het leuk is om zelf bezig te gaan met de cryptocurrency kan de investering zich goed terug verdienen. Cryptocurrency staan bekend om grote fluctuaties in waarde. Dit kan op korte termijn dus veel opleveren. Op internet kun je veel bitcoinbeurzen vinden waar je zelf bitcoins kunt kopen. Daarnaast heb je voor het gebruik van bitcoin een zogenaamde wallet nodig.